Cara Nak Buat Cili Kisar Tahan Lama
Cara menyimpan bawang putih kisar. Ok jom saya nak share bagaimana cara nak buat cili kisar yang tahan 3 bulan tanpa bahan pengawet.
Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat
Cara-cara untuk membuatnya.
![](https://i2.wp.com/dailymakan.com/wp-content/uploads/2020/08/real-format-2-21.jpg?fit=1000%2C600&ssl=1)
. Sebab dekat cili kering kadang-kadang. Guntingkan cili kering dan rebuskan sehingga ianya menjadi lembut. Korang simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam.
1 sudu besar garam Cara Membuat. 1Gunting cili kering dan rebuskan sehingga lembut. Boleh tahan sampai berbulan-bulan.
PETUA SIMPAN CILI BAWANG KISAR SUPAYA TAHAN LAMA. Potong 2 cili kering dan rebus. Selepas sejukkan buang biji dan masukkan cili kering dalam mesin pengisar.
Kisarkan bawang bersama minyak. Cara buat cili kisar Gunting cili kering kecil-kecil lebih kurang 1 inci kemudian buang biji cili. Itu yang selalu orang buat cili kisar dan bawang kisar awal-awal dan simpan dalam.
Jadi ibu bolehlah simpan stok ini untuk memasak. 1 sudu besar cili kering kisar. 1 sudu besar jintan manis 1 sudu besar jintan putih 3 sudu besar ketumbar Cara cara.
Cara-caranya adalah seperti berikut. Tips kedua untuk buat cili kisar tadi tahan lebih lama korang kena simpan cili kisar dalam bekas kedap udara. Selepas rebus sejukkan dahulu cili kering tadi dan buang biji.
Masukkan garam dan sedikit minyak bagi cepat. Tau letak bnyk sikit cili padi. Potong 2 cili kering dan rebus.
Tambahkan garam kasar minyak. Jadi cara paling mudah adalah sediakan bahan awal dan simpan stok yang boleh tahan lama. Laksa sedia untuk dihidangkan.
Selepas rebus sejukkan buang biji. Cara membuat cili kisar yang betul agar tahan lebih lama. Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat Cara membuat cili kisar yang betul agar tahan lebih lama.
Khamis 16 Jun 2022 Cara Menyediakan Cili Kisar Yang Tahan Lama Azie 6162022 Add Comment Saya memang malas nak memasak bila buka peti sejuk dan tengok tak ada. Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender. Potong dua cili kering kemudian rebus.
Apabila sudah lembut toskan airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi. Hari ini nak kongsi cara-cara menyimpan cili kisar bawang kisar agar tahan lebih lama. Gunting cili kering lebih kurang 1 inci dan masukkan ke dalam tapis yang berlubang agak besar untuk membuang biji cili.
Tutup bekas berisi cili dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk dibekukan. Menurut Kak Mim inilah cara yang selalu dipraktikkan untuk membuat cili kisar tahan lama. 100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas.
Nak menumis bahan buat lauk-pauk atau. 2Apabila sudah lembuttos airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi. Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender 100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas Blender.
Sebelum masukkan cili kisar ke dalam bekas letakkan sedikit minyak di dalamnya. Rebus cili kering sampai lembut. Kemudian masukkan cili kering dalam mesin.
Selepas ditos biarkan sekejap agak-agak cili dan bawang putih dah sejuk sedikit. Jangan basuh semula guna air paip takut nanti cili kisar tak tahan lama.
Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat
Step By Step Cara Buat Stok Cili Boh Power Tahan Berbulan Tak Berkulat
Petua Supaya Cili Kisar Tahan Lama Tidak Berkulat Sebulan Lebih Pun Masih Elok Daily Makan
Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat
No comments for "Cara Nak Buat Cili Kisar Tahan Lama"
Post a Comment